Pizza på bagesten

DET SKAL DU BRUGE

500 g mel
3 dl lunkent vand
2 spsk olivenolie
10 g gær
10 g salt

Ovn og bagesten:
Gør fra begyndelsen ovn og bagesten klar:
Når en pizza bages på en bagesten, er det meget nemt at få den til at lykkes, men forudsætnignen er, at bagestenen er meget varm og at den er helt gennemvarm.
Hvis man bager i varmluftovn kan man sagtens bage med to bagesten af gangen.

Bagestenene lægges på hver sin bageplade i ovnen, der indstilles på makimal temperatur (250-300 grader). Når ovnen har nået sin maksimale temperatur giver man den lige nogle minutter mere for at være sikker på, at stenene er gennemvarme.

Tomatsauce:
Gør også fra begyndelsen tomatsaucen klar: Blend en dåse flåede tomater med lidt olivenolie, salt, peber, krydderurt (gerne frisk basilikum) og hvidløg. Lad saucen stå og udkvælde i køleskabet, mens resten gøres klar.

Pizzadejen:
Oplæs gæren i det lunkne vand og tilsæt mel, olie og salt. Ælt dejen til den er smidig.

1. hævning. Lad dejen hæve tildækket i en oliesmurt skål. Dejen hæver til ca. dobbelt størrelse ( en halv til en hel time).

Ælt luftboblerne ud af dejen på et let melet bord. Del dejen i tre dele som formes til kugler. Kuglerne hviler tildækket i mindst 15 minutter, men kan hvile i køleskabet i op til et døgn

Tilberedning:
Rul omhyggeligt hver kugle ud til en pizzabund.
Brug lidt mel, det gør det nemmere og giver også en god smag. Men brug ikke for meget, for så bliver det for tørt.

Når dejen er rullet ud lægges den på et stykke bagepapir, og derefter fordeles fyldet på pizzaen

Til 3 pizzaer kunne det fx være:

(1) Romagnola
150 g hakket oksekød
150 g skinketern/strimler
150 g baconstykker skåret i små stykker
250 g revet ost
evt. lidt blåskimmelost
et løg skåret i skiver
Gør fyldet klar i hver sin skål, så det er lige til at tage af.

Først bredes tomatsauce forholdsvist tyndt ud på hele pizzabundens overflade. Dernæst fordeles revet ost, så små klumper hakket oksekød, lidt skinke og lidt bacon. Til sidst drysses med løgskiver.

eller

(2) Margherita
9 tomater i tynde skiver
250 g mozzarellaost, afdryppet og skåret i tynde skiver
Salt og peber
3 spsk strimlede, friske basilikumblade
3 spsk olivenolie

Bred evt. først lidt tomatsauce tyndt ud på pizzabundene.
Kom skiftevis tomat- og mozzarellaskiver på pizzabundene. Krydr med salt og peber, drys basilikum på og dryp olivenolie henover.

eller

(3) De fire årstider
100 g rejer, ansjosfileter skåret over på langs eller venusmuslinger
75 g artiskokker
65 g mozzarellaost, afdryppet og skåret i tynde skiver
3 tomater skåret i tynde skiver
150 g svampe eller peperoni i tynde skiver
3 tsk kapers
3 tsk udstenede, sorte olivener i skiver
3 spsk olivenolie
Salt og peber

Fordel tomatsaucen over pizzabundene, næsten helt ud til kanten. Dæk en fjerdedel med rejer, ansjos eller muslinger. En anden fjerdedel med artiskok. En tredje fjerdedel med svampe eller peperoni. Den sidste fjerdedel med tomat og mozzarella på skift. Kom evt. ost også over de øvrige dele.
Drys kapers eller oliven over, krydr med salt og peber og dryp med olivenolie

Bagningen:

Tag en bagesten ud af ovnen (brug nogle solide grydelapper – bagestenene er meget varm). Løft pizzaen over på bagestenen ved at tage fat i bagepapirets hjørner.
Sæt straks stenen tilbage i ovnen, og fortsæt derefter evt. med den næste sten på samme måde.

Bagetid for pizza er cirka 10 minutter. Pas på! det kan gå virkeligt hurtigt.

Pizzaen smager bedst hvis den drysses med oregano og dryppes med lidt olivenolie når den er færdigbagt.

OBS! Dejen hæver en del på køl! Dejen er ret svær at rulle ud. Det bliver lidt små pizzaer.