Lagkagebunde (River – bagedyst) – ej afprøvet

Bliver tit spurgt om en opskrift på lagkagebunde til fondant kager eller lignende. Jeg har prøvet lidt forskelligt, og holder mig nu til denne klassiske opskrift. Den duer hver gang

Lagkagebunde
Ingredienser:
• 5 stuetempererede æg, delt i hvider og blommer
• 120 g sukker
• 1 vanillestang + 1 tsk. Sukker
• 100 g mel
• 15 g kartoffelmel
• 2 tsk. Bagepulver
• ½ tsk. fint salt

Fremgangsmåde:
1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
2. Smør bunden af springform let (ca. Ø20-24) og dæk den med bagepapir (siderne skal ikke smøres).
3. Del æggene i blommer og hvider.
4. Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt
5. Flæk vanillestangen på langs, skrab kornene ud og mas det med en kniv, sammen med en lille smule sukker.
6. Sigt mel, bagepulver og salt et par gange, og sigt det herefter op i blandingen med æggeblommer sammen med vanillesukkeret. Vend det hele sammen.
7. Pisk hviderne stive og vend det i dejen lidt af gangen.
8. Hæld dejen i springformen og bag den ved 175 grader i ca. 40 min. – test med en strikkepind eller skarp kniv om kagen er færdig.
9. Lad kagen afkøle i ca. 10 min, og skær så med en tynd skarp kniv hele vejen rundt langs kanten. Fjern springformen og afkøl helt på hovedet.
10. Når bundende er afkølet deles den i 3 med en savtakket kniv. Skær evt. toppen af hvis den ikke er lige.